Chleb na zakwasie z żurawiną


Kolejny prosty chleb z wykorzystaniem żytniego zakwasu.
Niech będzie Waszą inspiracją na świąteczne śniadanie :)


/ przepis własny, na 1 duży bochenek/
- 200 g zakwasu żytniego razowego (kliknij po przepis)


- 530 g mąki pszennej typ 550
- 270 g ciepłej wody
- 50 g suszonej żurawiny
- 30 g ziaren słonecznika
- 4 g świeżych drożdży
- 1 łyżka otrąb pszennych
- 1 łyżka soli (10g)
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 łyżeczka oliwy


Zakwas wymieszać w dużej misce wraz z wodą, syropem z agawy, solą i drożdżami. Dodać przesianą mąkę, otręby, ziarna słonecznika oraz żurawinę.
Zagnieść jednolite ciasto. Na samym końcu dodać oliwę.
Przykryć ściereczką lub foliową torebką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok. 2 h).
Po tym czasie ciasto chlebowe przełożyć na kuchenny blat wysypany mąką, odgazować i uformować w kulę.
Płaską blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią uformowany chleb. Odstawić na 30 minut, aby jeszcze trochę wyrósł.
Rozgrzać piekarnik do 250 stopni C.  na samo dno postawić żaroodporne naczynko wypełnione wodą. Wstawić chleb i piec go przez 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200 stopni i dopiekać 20 minut.
Upieczony chleb przełożyć na kratkę do studzenia ciast, kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego!





Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

 ______________________________♥____________________________

5 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. yammmy!!! Brzmi i wygląda pysznie!!! Cieszę się baaaaaaaaaardzo, że serweteczka wzięła udział w sesji :) aż chce mi się dziergać, jak widzę moje rzeczy na takich ślicznych zdjęciach :) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na taki jaki lubię czyli gęsty, wilgotny i smaczny! :) Na pewno spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. We grochy- a ja dziękuję za przecudny prezent :)
    Moni.ka- polecam, bo szybki i nietrudny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę spróbować upiec taki chlebek, bo wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczny chlebuś Olciku .... prawdziwie świąteczny dzięki dodatkom:) buziaki

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie