Sałatka na ciepło z kaszą gryczaną, pieczonymi szparagami i awokado



Maj w tym roku miałam bardzo wyjazdowy.
Najpierw Majówka, potem jej powtórka a na samym końcu wyjazd nad ukochane morze.
Ze wszystkich wolnych chwil wyciskaliśmy to, co mogliśmy.
Teraz przyszedł czas pracy- zaliczeń niebotycznej liczby przedmiotów.
Wszystko po to, aby w połowie czerwca móc już się cieszyć upragnionymi wakacjami.




Zanim jednak przeleję całą swoją energię na siedzenie w książkach, muszę się porządnie "doładować", np. taką sałatką.



/ przepis własny, składniki dla 2 osób/

- 1 woreczek kaszy gryczanej (100g)
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 1 1/2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- kilka plastrów salami lub np. kindziuka
- 1/2 awokado
- garść koktajlowych pomidorków
- 4 suszone pomidory w oliwie (odsączone)
- garść liści świeżego szpinaku
- garstka orzechów włoskich
- sól, pieprz
- ulubione zioła ( u mnie: bazylia i tymianek)


Szparagi myjemy, odłamujemy z nich zdrewniałe końcówki.
Na płaskiej blasze od piekarnika rozkładamy papier do pieczenia, następnie przekładamy szparagi, posypujemy je solą, pieprzem, polewamy 1 1/2 łyżki oliwy oraz sokiem z cytryny.
Pieczemy 10 minut w 200 stopniach C.
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Salami podsmażamy z obu stron na patelni (ma być chrupiąca).
Ugotowaną kaszę i kawałki podsmażonej salami przekładamy  do dużej miski, dodajemy do niej również umyte i pokrojone pomidorki oraz świeże liście szpinaku i pokrojone w plastry awokado.
Upieczone szparagi kroimy w mniejsze kawałki i również dodajemy do reszty składników.
Suszone pomidory odsączamy z nadmiaru oliwy, kroimy, wrzucamy do miski.
Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.
Orzechy włoskie prażymy przez 2 min. na suchej patelni i dodajemy do sałatki.
Smacznego!


Uwagi:
Taki posiłek z powodzeniem nadaje się jako posiłek "na wynos" do pracy/szkoły czy na uczelnię.
To prawdziwa bomba witaminowa!
Możecie dowolnie zmieniać warzywa czy też wzbogacić ją o żółty lub kozi ser.
Tak samo orzechy- jeśli nie posiadacie włoskich możecie użyć laskowych czy też pestek dyni, słonecznika.



 ______________________________♥____________________________

8 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. Prezentuje się przepysznie ;) Chętnie zabrałabym ją do pracy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie i lekko- to lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. apetycznie wygląda, piękne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest bardzo zachcęcająca do udania się do kuchni, zrobienia jej i jedzenia: ))

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajna, pożywna sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Każde zdjęcie i każdy post, który publikujesz jest wspaniały estetycznie i przeuroczy. Świetny blog - przesłanie i samo wykonanie. Jestem zachwycona!
    Zapraszam takze na mojego małego 'bloga' - rubyhearted.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ apetycznie się prezentuje ;)samo zdrowie na talerzu!

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie