Odwrócone ciasto z jagodami



Sezon jagodowy zacznie się za miesiąc, dlatego postanowiłam opróżnić swoją zamrażarkę i oczekiwać świeżych owoców.
Jeśli podobnie jak ja uwielbiasz jagody ten wypiek Ci posmakuje.
Robi się go bardzo szybko, a dodatek cynamonu i migdałów świetnie współgra z jagodowym smakiem.
Poniżej podaję przepis na wersję z glutenem.
Jeśli nie tolerujesz go zamień mąkę pszenną na mieszankę mąk bez glutenu np. migdałową, kokosową i jaglaną.



Odwrócone ciasto z jagodami
/przepis własny, składniki na tortownicę o śr.16 cm/

- 75 g mąki pszennej
- 75 g mąki migdałowej (zmielonych w blenderze migdałów)
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 125 g cukru pudru
- 125 g masła ( o temp. pokojowej)
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego ( przepis klik)
- szczypta soli

dodatkowo:
- 400 g mrożonych jagód
- 1 1/2 płaskiej łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki brązowego cukru

Jajka miksuję wraz z cukrem pudrem, dodaję partiami masło i miksuję.
Do osobnej miski wsypuję przesianą mąkę pszenną, otręby, proszek do pieczenia, zmielone w blenderze migdały, cynamon, sól i mieszam całość.
Mączną mieszankę dodaję partiami do maślano-jajecznej masy.
Na samym końcu dodaję mleko oraz ekstrakt i znów mieszam.
Jagody umieszczam w garnku o grubym dnie, dodaję cukier i gotuję ok. 5 minut- do momentu, aż owoce puszczą sok.
Zestawiam z ognia, studzę, dodaję mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszam, aby nie było grudek.
Tortownicę smaruję masłem, posypuję bułką tartą lub kaszką manną i przekładam na spód owocową masę. Następnie przelewam ciasto.
Wstawiam formę do nagrzanego do 180 stopni C. piekarnika i piekę w nim ciasto przez ok. 35 minut-  na złoty kolor.
Po upieczeniu trzymam ciasto w piekarniku jeszcze przez ok. 10 minut, uważnie rozpinam boki tortownicy, za pomocą noża odkrajam ciasto od blachy i przekładam ciasto na talerz do góry dnem.
Staram się uważać, by część owoców nie ześlizgnęła się z wierzchu ciasta, jeśli tak się jednak stanie układam je z powrotem na cieście.
Odstawiam w chłodne miejsce do wystygnięcia.
Podaję z sosem waniliowym, bitą śmietanką, lodami lub zupełnie bez dodatków.
Smacznego! :-)



Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥___________________________

1 komentarz

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. u mnie też jeszcze zalegają jagody i pewnie będę musiała je jakoś wykorzystać ;)

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie